Potrzebujemy (1 keksówka):
- 10dag drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 500ml letniej wody,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 500g mąki pszennej,
- 1 i 1/4szkl płatków owsianych górskich,
- garść pestek słonecznika,
- 0,25szkl siemienia lnianego.
Drożdże, cukier, sól i wodę umieścić w naczyniu miksującym. Podgrzać 2min./37st./obr.1 i odstawić na 10min. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 3min/interwał. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1godz. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st, grzanie góra dół i piec ok.1,5godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz