Potrzebujemy:
beza:
- 7 białek,
- szczypta soli,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 300g cukru,
krem:
- 500g mascarpone,
- 400ml śmietany 36%,
dodatkowo:
- świeże owoce.
Piekarnik nagrzać do 140st. Na papierze do pieczenia odrysować dwa okręgi np. od dużego talerza. Do naczynia miksującego wsypać cukier, rozdrobnić 3sek./obr.9 i przełożyć do miseczki. W naczyniu założyć motylek, dodać białka i szczyptę soli. Ubić pianę 6min./obr.4. Następnie ubijać kolejne 2min/obr.4. i stopniowo dodawać cukier i sok z cytryny. Ubitą na sztywno pianę wyłożyć na dwa okręgi - zostawiając sobie ok 0,5cm miejsca od krawędzi. Piec 15min w 140st., następnie zmniejszyć temperaturę do 120st. i piec 1godz.15min - ja pozostawiłam bezy na całą noc w piekarniku. WAŻNE - nie otwierać piekarnika jak się beza piecze i suszy...!
Przed samym podaniem przygotować owoce i krem. Śmietanę - wcześniej na ok.20min zamrożoną ubić na sztywno. Stopniowo dodawać serek mascarpone.
Bezę przełożyć na patery. Połowę kremu wyłożyć na jedną bezę, drugą połowę na drugą. Wyłożyć owoce i podawać...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz