Czasami potrzebujemy przekąski na szybko - nie zdążymy przyszykować sobie lunchu do pracy i wtedy idealnie się sprawdzi baton musli.
Moja ocena - najwyższa! Bardzo, bardzo lubię :)
p.s. następnym razem dodam jeszcze troszkę czekolady :)
Potrzebujemy:
- 1 puszka mleka zagęszczonego (skondensowanego) niesłodzonego (lub słodzonego jeśli tak wolicie),
- 250g płatków owsianych górskich,
- 80g wiórków kokosowych,
- 100g suszonej żurawiny,
- 75g ziaren sezamu,
- 75g ziaren słonecznika,
- 120g orzechów nerkowca.
Mleko wlać do garnuszka i zagrzać. W międzyczasie wszystkie składniki odmierzyć do dużej miski. Wlać ciepłe mleko i dobrze wymieszać. Blachę (ok. 23x34cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę musli i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 130st na godzinę. Po tym czasie wyciągnąć, odczekać 15min. Po tym czasie pokroić na osobne batony, ale nie odrywać - pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz