16 września 2014

Pęczotto z warzywami

To moje pierwsze starcie z pęczakiem. Byłam ciekawa jak smakuje, bo ostatnio widziałam wiele przepisów z użyciem tej kaszy. Ten przepis idealnie nadaje się do lunchbox'u jeśli mamy możliwość podgrzania :) Jest smaczny, pożywny... ale uwaga z papryką - wyszło mi dość pikantnie ;) 
W tym przepisie wykorzystuję nie dawno zamrożony bulion, (klik) który w części użyłam do kremu z pieczonych pomidorów.

Potrzebujemy (3-4 porcje): 
- papryka czerwona, 
- duży pomidor,
- cebula, 
- ząbek czosnku, 
- 3/4szkl pęczaku, 
- ok. 500ml bulionu,
- łyżka koncentratu pomidorowego, 
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 
- papryka ostra i słodka, 
- oliwa z oliwek,
- sól, 
- pieprz. 

Bulion rozmrozić (bądź zrobić na nowo - nie koniecznie z dodatkiem papryki, choć tutaj ta papryka pasuje). 
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małe piórka. Pomidora sparzyć i pokroić. Cebulę obrać i pokroić - również w niewielkie piórka. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać warzywa i dusić do miękkości. 
Na drugiej - głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć (nie długo). Dodać pęczak - podsmażyć przez 4min. Dodać szklankę bulionu, wymieszać, doprawić papryką i gotować (bez przykrycia), tak by kasza wchłonęła bulion. Kolejną partię bulionu dodać, gdy kasza wchłonie całą poprzednią turę. Pęczak gotujemy ok. 35min. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie i wcześniej przygotowane warzywa. Doprawić solą i pieprzem. 
Podawać posypane świeżymi ziołami. Można do tego przygotować jajko sadzone.


1 komentarz:

  1. Na pewno zrobię , tylko nie użyję ziół i ostrej papryki bo Wiktoria nie lubi

    OdpowiedzUsuń