Jeśli zostanie nam bulion, możemy go przelać do słoiczka, zamrozić i będziemy mieć już bazę na kolejną zupę :)
Potrzebujemy:
baza:
-2 skrzydełka z kurczaka,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 łyżeczka papryki,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- sól,
główna część:
- 1,5kg pomidorów malinowych,
- 2 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- 3 kromki chleba na grzanki,
- ser grana padano (lub parmezan),
- oliwa.
Do garnka włożyć wszystkie składniki bazy. Bulion długo gotować (aż zmięknie mięsko). Im dłużej gotowany tym lepszy :)
W międzyczasie pomidory przekroić na pół, powycinać szypułki. Cebule obrać i przekroić na pół. Czosnek obrać (nie kroić!). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć pomidory, cebule i czosnek. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Piec ok. 40min. w 200st.
W czasie gdy pomidory się pieką przygotować grzanki. Kropki pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z ok.2 łyżkami oliwy i upiec kostki chleba na złoto.
Upieczone pomidory, cebulę i czosnek zmiksować i przetrzeć przez sito. Wlać przygotowany bulion (ok. 400 - 600ml - ilość zależy od preferowanej gęstości kremu). Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Podawać z grzankami i posypać serem.
Przepis bierze udział w akcji:
Z malinowych pomidorków musiałam być pyszna pomidoróweczka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, dopisałam się :)
Usuń