5 września 2014

Krem z pieczonych pomidorów

Tak za mną chodził, bo podobno smaczny. Znalazłam przepis, który mi odpowiadał, więc zdecydowałam się zrobić. Przepis pochodzi z tego bloga: klik.
Jeśli zostanie nam bulion, możemy go przelać do słoiczka, zamrozić i będziemy mieć już bazę na kolejną zupę :) 


Potrzebujemy:
baza:
-2 skrzydełka z kurczaka, 
- 1 cebula, 
- 2 marchewki, 
- 1 łyżeczka papryki, 
- kilka ziarenek ziela angielskiego, 
- sól,
główna część:
- 1,5kg pomidorów malinowych, 
- 2 duże cebule, 
- 4 ząbki czosnku, 
- sól, 
- pieprz, 
- zioła prowansalskie, 
- 3 kromki chleba na grzanki, 
- ser grana padano (lub parmezan),
- oliwa.

Do garnka włożyć wszystkie składniki bazy. Bulion długo gotować (aż zmięknie mięsko). Im dłużej gotowany tym lepszy :) 
W międzyczasie pomidory przekroić na pół, powycinać szypułki. Cebule obrać i przekroić na pół. Czosnek obrać (nie kroić!). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć pomidory, cebule i czosnek. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Piec ok. 40min. w 200st. 
W czasie gdy pomidory się pieką przygotować grzanki. Kropki pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z ok.2 łyżkami oliwy i upiec kostki chleba na złoto. 
Upieczone pomidory, cebulę i czosnek zmiksować i przetrzeć przez sito. Wlać przygotowany bulion (ok. 400 - 600ml - ilość zależy od preferowanej gęstości kremu). Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 
Podawać z grzankami i posypać serem. 




Przepis bierze udział w akcji:

Akcja

2 komentarze:

  1. Z malinowych pomidorków musiałam być pyszna pomidoróweczka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń