24 września 2014

Cannelloni besciamella, ricotta e spinaci

Kolejna włoska propozycja ze strony kuchnia.it. Sos beszamelowy zrobiłam z podwójnej ilości masła i mąki, bo nie chciał mi zgęstnieć. Wrażenia: rewelacja! Idealne. Pyszne! Polecam!! Nie tylko na obiad, ale również jako ciepłe danie na jakieś spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi.    

Potrzebujemy: 
- op. makaronu cannelloni, 
- 1 kulka mozzarelli,
farsz:
- 2op. mrożonego szpinaku, 
- 2 ząbki czosnku, 
- 500g sera ricotta, 
- 3 łyżki oliwy, 
- sól, 
- pieprz,
sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów bez skórki, 
- sól, 
- 1 łyżeczka brązowego cukru, 
sos beszamelowy:
- 40g masła, 
- 2 łyżki mąki pszennej, 
- 250ml mleka, 
- sól, 
- pieprz, 
- gałka muszkatołowa.

Farsz: Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć (uważać, by nie zbrązowiał). Dodać szpinak i czekać, aż się rozmrozi. Chwilę poddusić. Patelnię zdjąć z ognia, dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 
Sos pomidorowy: Do mniejszego rondla dać pomidory, sól i cukier. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować ok. 8min bez przykrycia. 
Sos beszamelowy: W trzecim rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę, zasmażyć (nie dopuścić by zbrązowiało). Dodać mleko i energicznie mieszać trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką. 
Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos pomidorowy i rozprowadzić po całej powierzchni. Nieugotowany makaron nadziewać farszem i układać ściśle w naczyniu żaroodpornym na sosie pomidorowym. Polać beszamelem, a na wierzch ułożyć porwaną mozzarellę. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. i zapiekać ok. 30min.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz