Przepis ze strony http://przepisnachleb.pl. Bułki wyszły fajne, choć mocno....ścisłe.
Potrzebujemy:
- 500g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki soli,
- 20g świeżych drożdży,
- 1 jajko + jajko do posmarowania bułek,
- 250g ciepłego mleka.
Do naczynia miksującego TM wlać mleko, dodać jajko, sól i drożdże. Wymieszać i podgrzać 2min./37st./obr.2. Dodać mąkę i wyrobić ciasto - 2min./interwał. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie uformować bułki (8szt.). Pozostawić do wyrośnięcia na ok 15min. W tym czasie nagrzać piekarnik 200st, góra-dół.
Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i naciąć ostrym nożem lub żyletką (przeznaczoną tylko do pieczywa...).
Piec ok 20 - 30min.
Na domowe pieczywo jestem na tak!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/