Rozgrzewająca i pożywna zupa cebulowa. Tak naprawdę może służyć za cały obiad. Jest pyszna! A te chrupiące grzanki z serem na wierzchu... Mmmm... :)
Przepis pochodzi z kolekcji przepisów na Thermomix. Zmiana jaką wprowadziłam - mocno rozdrobniłam cebulę na końcu, a o tym mowy w przepisie nie było. Nie dostałam również sera gruyere i kupiłam inny, twardy ser.
Potrzebujemy (4 - 5 porcji):
- 80g sera gruyere,
- 500g cebuli,
- 20g masła,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 2 łyżeczki mąki pszennej,
- 200g białego wytrawnego (pół wytrawnego) wina,
- 800g wody,
- 1 łyżeczka bulionu drobiowego wykonanego w TM,
- bagietka,
- sól, pieprz do smaku.
Ser pokroić na kawałki i wrzucić do naczynia miksującego. Rozdrobnić 6sek./obr.7. Przełożyć do miseczki.
Cebuę obrać i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do naczynia miksującego. Rozdrobnić 10sek./obr.4. Zgarnąć na dno naczynia miksującego. Dodać masło, sól i pieprz. Dusić 10 - 15min./120st./obr. wsteczne 1 bez założonej miarki. Dodać mąkę, wino, wodę, koncentrat bulionu i wymieszać 10sek./obr. wsteczne 3. Gotować 20min./100st./obr. wsteczne 1. Po tym czasie ja zmiksowałam cebulę - 15sek./obr.5,5. Doprawiłam również sporą ilością soli i pieprzu i wymieszałam 15sek./obr. 4.
Przelać zupę do miseczek żaroodpornych. Bagietkę pokroić w kromki. Do każdej miseczki położyć po 2 kromki bagietki. Posypać startym serem.
Piekarnik nagrzać do 210st. na funkcji grill z cyrkulacją powietrza. Włożyć miseczki z zupą i pozostawić do zarumienienia. Podawać na podkładce - bardzo gorące!!!
Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :D
OdpowiedzUsuń