11 stycznia 2017

Zupa cebulowa

Rozgrzewająca i pożywna zupa cebulowa. Tak naprawdę może służyć za cały obiad. Jest pyszna! A te chrupiące grzanki z serem na wierzchu... Mmmm... :)
Przepis pochodzi z kolekcji przepisów na Thermomix. Zmiana jaką wprowadziłam - mocno rozdrobniłam cebulę na końcu, a o tym mowy w przepisie nie było. Nie dostałam również sera gruyere i kupiłam inny, twardy ser. 


Potrzebujemy (4 - 5 porcji):
- 80g sera gruyere, 
- 500g cebuli, 
- 20g masła, 
- 0,5 łyżeczki soli, 
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 
- 2 łyżeczki mąki pszennej, 
- 200g białego wytrawnego (pół wytrawnego) wina, 
- 800g wody, 
- 1 łyżeczka bulionu drobiowego wykonanego w TM,
- bagietka, 
- sól, pieprz do smaku. 

Ser pokroić na kawałki i wrzucić do naczynia miksującego. Rozdrobnić 6sek./obr.7. Przełożyć do miseczki. 
Cebuę obrać i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do naczynia miksującego. Rozdrobnić 10sek./obr.4. Zgarnąć na dno naczynia miksującego. Dodać masło, sól i pieprz. Dusić 10 - 15min./120st./obr. wsteczne 1 bez założonej miarki. Dodać mąkę, wino, wodę, koncentrat bulionu i wymieszać 10sek./obr. wsteczne 3. Gotować 20min./100st./obr. wsteczne 1.  Po tym czasie ja zmiksowałam cebulę - 15sek./obr.5,5. Doprawiłam również sporą ilością soli i pieprzu i wymieszałam 15sek./obr. 4.
Przelać zupę do miseczek żaroodpornych. Bagietkę pokroić w kromki. Do każdej miseczki położyć po 2 kromki bagietki. Posypać startym serem. 
Piekarnik nagrzać do 210st. na funkcji grill z cyrkulacją powietrza. Włożyć miseczki z zupą i pozostawić do zarumienienia. Podawać na podkładce - bardzo gorące!!! 

1 komentarz: