9 stycznia 2017

Chleb z kaszą gryczaną

Trafiłam na chleb, który w końcu posmakował mojemu największemu krytykowi - mamie :) Bardzo mnie to cieszy, bo smakuje również Połówkowi, tacie i mi :) Można więc spokojnie robić go częściej :) Przepis pochodzi z kolekcji przepisów na Thermomix, zmniejszyłam jedynie ilość otrębów pszennych.

Potrzebujemy: 
- 300g wody, 
- 30g świeżych drożdży, 
- 1 łyżka miodu, 
- 500g mąki pszennej, 
- 1 łyżeczka soli, 
- 80g ziaren słonecznika, 
- 20g otrębów pszennych, 
- 150g ugotowanej kaszy gryczanej.

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać miód i drożdże. Wymieszać 2min./obr.2. Dodać mąkę, sól, ziarna słonecznika, otręby. Wyrabiać ciasto 3min./interwał - zdjąć miarkę i w międzyczasie dodawać powoli kaszę gryczaną. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć wyrobione ciasto i uformować okrągły bochenek. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30min. Rozgrzać piekarnik do 200st (grzanie góra/dół), wierzch wyrośniętego chleba naciąć ostrym nożem. Piec 55 - 60min. Odstawić do wystudzenia. 


3 komentarze:

  1. domowe pieczywo zawsze wychodzi cudnie, a takie z dodatkiem kaszy to juz w ogole musi być boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kaszą gryczaną? Nigdy nie próbowałam. Muszę to zrobić!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam dziewczyny, jest dobry nawet na 3 dzień!

    OdpowiedzUsuń