7 maja 2017

Ciasteczka z gorgonzolą

Te wytrawne ciasteczka gościły już u mnie po raz drugi. Są naprawdę dobre na różne imprezy i posiedzenia ;) Polecam! Przepis pochodzi z kolekcji na TM. 

Potrzebujemy:
- 80g sera gorgonzola, 
- 120g mąki pszennej,
- 80g masła, 
- 2 żółtka, 
- 1 łyżka wody. 

Do naczynia miksującego TM włożyć ser, mąkę, masło i 1 żółtko. Rozdrobnić 20sek./obr.5. Ciasto wyjąć, uformować kulę i mocno spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok.20min. Rozgrzać piekarnik na 200st., blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W małej miseczce roztrzepać żółtko z odrobiną wody. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok 5mm. Ciasteczka pokroić nożem do pizzy i układać na blasze do pieczenia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec 10 - 13min. Wystudzić. 

Na zdjęciu to te wyżej :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz