25 maja 2017

Ryba po hindusku

Obiad. Moje wyobrażenia były inne, ale rodzince ponoć smakował - albo tylko tak mówili... :P Przepis pochodzi z kolekcji na TM. 

Potrzebujemy: 
- 2 ząbki czosnku, 
- 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne, 
- 50g świeżej kolendry, 
- 100g liści szpinaku świeżego, 
- 40g oliwy z oliwek, 
- 1 łyżeczka soli, 
- 600g fietów białej ryby (u mnie dorsz),
- 400g ziemniaków, 
- 1/4 łyżeczki kurkumy, 
- 4 łyżeczki mąki, 
- 1 łyżeczka cukru, 
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 
- 2 łyżeczki soku z cytryny, 
- 200g marchewki, 
- 1 mały brokuł, 
- 250g jogurtu naturalnego typu greckiego. 

Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę i odważyć do niej 100g wody. Odstawić. 
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, pieprz cayenne i kolendrę. Rozdrobnić 3sek./obr.7. Przełożyć (przynajmniej 2 czubate łyżeczki - u  mnie powstały TYLKO 2 łyżeczki) do przygotowanej miski z wodą i odstawić do namoczenia. Do naczynia miksującego wrzucić liście szpinaku, oliwę i 12 łyżeczki soli. Wymieszać 10sek./obr.4. Składniki zgarnąć na dno naczynia i ponownie wymieszać 10sek./obr.4. Odcedzić mieszankę z ziołami tak, by płyn został nam w garnuszku. Zioła z sitka dodać do szpinaku. Rozsmarować pastę ze szpinaku na arkuszu papieru do pieczenia (30x45cm), położyć na niej rybę i pokryć pozostałą pastą szpinakową. Zagiąć papier tak, by powstała koperta. Na dnie Varomy położyć motylek, na tym położyć paczuszkę z rybą. Należy pozostawić kilka otworów nie zakrytych. 
Do naczynia miksującego wlać 500g wody, włożyć koszyczek i pokrojone (oczywiście obrane) ziemniaki. Nałożyć Varomę i gotować 10min./Varoma/obr.1.
W tym czasie obrać, umyć i pokroić marchew oraz podzielić na różyczki i umyć brokuła. Ułożyć je na wkładzie Varomy. 

Do pozostałego pikantnego płynu dodać mąkę, cukier, kurkumę, sól, pieprz i sok z cytryny i porządnie wymieszać. 
Po tym czasie zdjąć pokrywę Varomy, włożyć wkład i gotować ponownie 8min./Varoma/obr.1. Sprawdzić czy warzywa i ryba są ugotowane - w razie potrzeby gotować dłużej. 
Przełożyć ziemniaki, rybę i warzywa do ciepłego piekarnika, by nie ostygły. 
Wylać wodę pozostałą po gotowaniu. Do naczynia włożyć jogurt, przygotowany pikantny płyn. Gotować 8min./90st./obr.3. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz