Potrzebujemy:
- lubczyk (u mnie 2 doniczki z Lidla),
- 5dag suszonego lubczyku (niestety ja go nie dodałam, bo nigdzie nie mogłam kupić),
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu,
- 2 duże łyżki soli,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 duża cebula,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 2 suszone grzyby,
- 250ml wody.
Lubczyk ugnieść w moździerzu na pastę - dodać troszkę soli, będzie to łatwiejsze do wykonania. Cebulę pokroić w plastry i wrzucić do średniej wielkości garnka (1 - 15l). Dodać pozostał składniki. Umieścić garnek na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować ok.20min. Przelać płyn przez sitko. Przechowywać w zamkniętym słoiczku (butelce) w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz