27 maja 2017

Koncentrat bulionu warzywnego

Dodaję go do zup, nadaje smaku. Zamiast kostki rosołowej, której nie używam już od dłuższego czasu.
Przepis z podstawowej książki na TM.


Potrzebujemy:
- 50g parmezanu,
- 200g selera naciowego, 
- 250g marchewki, 
- 100g cebuli,
- 100g pomidora, 
- 150g cukinii, 
- 1-2 ząbki czosnku,
- 50g grzybów świeżych (ja nie dodaję),
- 1 suszony liść laurowy,
- 6 gałązek mieszanych ziół (bazylia, szałwia, rozmaryn) - tylko liście, 
- 4 gałązki natki pietruszki,
- 120g soli, 
- 30g białego wina, 
- 1 łyżka oliwy z oliwek. 

Wszystkie warzywa muszą być obrane, umyte i pokrojone na kawałki 2-3cm. 

Do naczynia miksującego TM włożyć pokrojony na kawałki parmezan. Rozdrobnić 10sek./obr.10. Przełożyć do innego naczynia i odstawić. 
Do naczynia miksującego wrzucić seler naciowy, marchewkę, cebulę, pomidora, cukinię, czosnek, (grzyby), liść laurowy, mieszane zioła, natkę pietruszki i rozdrobnić przy pomocy kopystki 10sek./obr.7. Składniki zgarnąć na dno naczynia. Dodać sól, białe wino, oliwę i gotować 25-30min./Varoma/obr.2 - zamiast miarki na pokrywę nałożyć koszyczek. Koncenrat powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Zdjąć koszyczek, dodać rozdrobniony parmezan, założyć miasrkę, zmiksować 20sek./obr.10. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz