20 kwietnia 2015

Biały, malinowy tort - idealny dla dziewczynki

Malinowy, biały z różowymi elementami. Lekki i pyszny! Z płotkiem z biszkoptów, który okazał się strzałem w dziesiątkę dla rocznej Weroniki :) 

Wszystkiego dobrego Weroniko! Rośnij zdrowo :* <3


Potrzebujemy (tortownica 24cm):
biszkopt:
- 7 jajek,
- szczypta soli,
- 1szkl cukru,
- 1szkl mąki pszennej,
- niecałe 0,5szkl mąki ziemniaczanej, 
masa (do przełożenia i ozdobienia tortu):
- 2op po 500g śmietanki 36%,
- 160g cukru pudru,
- 1op śmietan-fix, 
dodatkowo:
- 300g malin (u mnie mrożone),
- barwnik czerwony, 
- motylki z czekolady, 
- suszony kokos, 
- biszkopty lady fingers,
- wstążka.

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas miksować. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Tortownicę natłuścić i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto. Piec w 160st. ok 40 min - do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, upuszczamy biszkopt (w formie) z wys. ok 60cm - starać się zrobić to tak, by ciasto spadło równo na całej powierzchni. Pozostawić do wystudzenia, przekroić na 3 blaty. 
Masa: 
Maliny rozmrozić (chyba, że używamy świeże to opłukać) i rozdrobnić np. mikserem.
Śmietanę włożyć do zamrażarki na ok. 30min przed użyciem. Kiedy będzie schłodzona wlać ją do średniej wielkości miski i ubijać. Kiedy będzie już lekko sztywna, stopniowo dodawać cukier puder. Na koniec, kiedy masa będzie sztywna dodać śmietan-fix, by mieć pewność, że śmietana nam się nie rozpłynie. 
Napis:
Do małej miseczki odłożyć ok. 2 łyżek masy, dodać barwnik spożywczy i dobrze wymieszać. 
Ozdobienie tortu: 
Do średniej miski odłożyć ok 10 - 15 łyżek masy. Pozostawić ją białą. 
Do pozostałej części masy, która jest potrzebna do przełożenia tortu dodać rozdrobnione wcześniej maliny. Przełożyć tort - dwie warstwy. Białą masą - bądź pozostałą tą z malinami, posmarować boki tortu, wierzch posmarować białą masą. Zrobić napis, nad napisem zrobić 3 ozdobne górki na których przysiądą czekoladowe motylki. Wierzch udekorować suszonym kokosem pomijając napis. Na bokach ułożyć biszkopty w formie płotku. Delikatnie przywiązać wstążką.       




1 komentarz:

  1. Uwielbiam tort malinowy. Ostatnio taki jadłam :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń