Ten przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska. Myślę, że są lepsze babki niż ta... :) Nie jest najgorsza. Myślę, że dodając do niej ubite białka byłaby dużo lepsza... Cóż - spróbuję następnym razem :)
Potrzebujemy (mała forma na babkę):
- 125g miękkiego masła,
- 125g cukru pudru,
- 3 żółtka,
- 150g mąki pszennej,
- 100g mąki ziemniaczanej,
- 1szkl mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ziarenka z 1 laski wanilii.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać po 1 żółtku i cały czas miksować. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka - dodać do masy. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i miksować stopniowo dodając mleko. Ciasto przelać do natłuszczonej formy na babkę. Piec w 160st. ok 45min. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową (u mnie rozpuszczona kuwertura) i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz