7 kwietnia 2015

Wielkanoc: babka migdałowa

Jakże mnie kusiła! Szczególnie po ostatniej mojej migdałowej tarcie, która była wyśmienita! :) Babka jest mokra i bardzo, ale to bardzo smaczna! Zniknęła szybko ;)
Przepis pochodzi z Moje Wypieki.



Potrzebujemy: 
babka:
- 200g masła, 
- 180g cukru, 
- 4 jajka, 
- 120g mąki pszennej, 
- 100g zmielonych migdałów, 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
lukier:
- 1szkl cukru pudru, 
- 3 - 4 łyżki wrzątku.

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i zmielone migdały. wymieszać i odstawić. 
W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 całym jajku i miksować. Dodać ekstrakt waniliowy i zmiksować. Dodać przygotowaną mąkę i migdały, wymieszać na najniższych obrotach. Przelać do natłuszczonej formy na babkę. Piec w 160st ok. 40min. Po wystudzeniu przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder i stopniowo dodawać wrzątek - mieszać. Jeśli uzyskamy zadowalającą nas konsystencję polewamy babkę i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.


1 komentarz: