Wiosenna, duża i bardzo sycąca kanapka! Zrobiona od serca, skonsumowana z ogromną przyjemnością... :)
Potrzebujemy (2szt.):
- 2 ciabatty,
- sałata rzymska,
- pomidor,
- pół ogórka,
- 2 jajka,
- 3 - 4 rzodkiewki,
- wędlina,
- ser żółty,
- masło,
sos czosnkowy:
- 4 ząbki czosnku,
- 4 - 5 łyżek jogurtu greckiego,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie.
Jajka ugotować na twardo. Warzywa umyć, ogórka obrać. Pomidora, ogórka i rzodkiewkę pokroić w plastry. Przygotować sos czosnkowy: obrać 4 ząbki czosnku i dodać do blendera, dodać jogurt grecki, sól, pieprz i zioła prowansalskie i wszystko zblenderować. Jajka obrać i pokroić w plastry.
Ciabattę przekroić wzdłuż (nie do końca) w dwóch miejscach. Posmarować masłem. Ułożyć na obu warstwach sałatę -> wędlinę -> ser żółty -> jajko -> plastry pomidora -> ogórek -> rzodkiewkę -> polać sosem czosnkowym. Smacznego :)
Wygląda pięknie! Ale ja to się zawsze boję, że nie dam rady tak szeroko otworzyć ust...;)
OdpowiedzUsuń