Bardzo pyszna, tradycyjna, ucierana babka. Przepis mojej Mamci :) Polecam serdecznie!
Pamiętajcie, by produkty były w temperaturze pokojowej.
Potrzebujemy:
- 6 jaj,
- 250g margaryny,
- 250g cukru pudru,
- 400g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 10 łyżek mleka,
- szczypta soli.
Margarynę utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka - po jednym - wbijać do margaryny i ucierać. Kiedy uzyskamy gładką masę dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia - zmiksować. Dodać stopniowo mleko i ucierać. Z białek ubić pianę z dodatkiem soli. Dodać do masy i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach. Przelać do natłuszczonej formy na babkę. Piec w 160st przez ok 40min - do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową (u mnie rozpuszczona kuwertura) i potrzepać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz