3 kwietnia 2015

Wielkanoc: babka ucierana

Bardzo pyszna, tradycyjna, ucierana babka. Przepis mojej Mamci :) Polecam serdecznie! 
Pamiętajcie, by produkty były w temperaturze pokojowej.

Potrzebujemy: 
- 6 jaj, 
- 250g margaryny, 
- 250g cukru pudru, 
- 400g mąki pszennej, 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- 10 łyżek mleka,
- szczypta soli. 

Margarynę utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka - po jednym - wbijać do margaryny i ucierać. Kiedy uzyskamy gładką masę dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia - zmiksować. Dodać stopniowo mleko i ucierać. Z białek ubić pianę z dodatkiem soli. Dodać do masy i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach. Przelać do natłuszczonej formy na babkę. Piec w 160st przez ok 40min - do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową (u mnie rozpuszczona kuwertura) i potrzepać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz