9 maja 2016

Makowe ciasto na białkach

Przepis przygotowany jeszcze przed porodem, ale nie zdążył się pojawić... Już niedługo zamieszczę przepis na pyszny i szybki sernik, który udało mi się zrobić w ubiegłą sobotę... ;) To ciasto robiłam już dawno, dawno temu. Mając do dyspozycji białka postanowiłam tym razem by to właśnie ten piegusek nam osłodził poobiednią herbatę :) Proste, szybkie i smaczne :) 

Potrzebujemy: 
- 1szkl białek, 
- szczypta soli, 
- 1szkl cukru, 
- 1szkl mąki pszennej, 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
- 1szkl suchego maku, 
- 0,5szkl stopionego i wystudzonego masła, 
- garść bakalii. 

Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier i ubić na sztywno. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie zmiksować. Dodać mak, wymieszać, następnie bakalie i masło i ponownie wymieszać. Przełożyć do keksówki. Piec w 180st przez ok 50min. Pierwsze 35 - 40min piec przykryte folią aluminiową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz