5 lipca 2014

Sałatkowo: kurczak w musztardowym sosie

Kolejna pyszna propozycja z bloga Pauliny. Sałatka sycąca, dobrze się prezentująca i smaczna :) Sałatkę podałam również z bagietką czosnkową... :) Polecam! 

Potrzebujemy (2 porcje): 
- 2 spore garście miksu sałat, 
- 1/2 papryki, 
- kilka pomidorków koktajlowych, 
- kilka rzodkiewek, 
- 1 filet z kurczaka,
- sól, 
- curry, 
- papryka ostra i słodka, 
- zioła prowansalskie, 
Sos musztardowy:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
- musztarda, 
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie.

Pierś z kurczaka przygotowujemy ok. 2godz. przed podaniem sałatki. Myjemy i oczyszczamy mięso ze wszystkich włókien. Wcieramy dużą ilość przypraw: sól, curry, papryka ostra i słodka oraz zioła prowansalskie. Wkładamy mięsko do rękawa, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st., przez ok. 20min. 
Przygotować sos: wszystkie składniki zmieszać ze sobą - doprawić do smaku.

W międzyczasie warzywa umyć. Na talerzu ułożyć sałatę i pokrojone warzywa. Trochę przestudzonego kurczaka kroimy w plastry i układamy na sałacie. Polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz