3 lipca 2014

Muffinki na drugie śniadanie

Parę lat temu znalazłam ten przepis gdzieś w internecie i zapisałam w swoim notesiku. Kilka razy już wypróbowany i za każdym razem wychodzi wyśmienicie. Muffinki idealnie nadają się na drugie śniadanie do pracy czy szkoły :) 

Potrzebujemy: 
- 185ml oleju, 
- 300g cukru trzcinowego (może być biały) + do posypania, 
- 125ml mleka, 
- 3 jajka, 
- 450g mąki, 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- 50g płatków owsianych, 
- 1/2 łyżeczki cynamonu, 
- 1 jabłko,
- 2 banany,
- 250g malin.

Nagrzać piekarnik do 180st. W większej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać 3/4 płatków owsianych, cynamon oraz rozgniecione widelcem banany i kilka malin. Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej, mleko i dobrze wymieszać. Do mąki dodać ubite jajka i dobrze wymieszać. Wlać do foremek do 3/4 wysokości, posypać pozostałymi płatkami owsianymi i brązowym cukrem, położyć po 1 dużej lub 3 - 4 małe maliny na każdą muffinkę. Piec ok. 25min - do suchego patyczka.   

1 komentarz:

  1. Zdrowe i na pewno pyszne. Muffiny to mój typ ;)

    OdpowiedzUsuń