30 czerwca 2014

Ciasto francuskie z mięsem i warzywami

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera, którą szczerze uwielbiam! W oryginale jest świeży rozmaryn - zastąpiłam suszonymi ziołami prowansalskimi, oraz łodyga selera - ja jej nie dodałam.
Autor proponuje podać danie z purée ziemniaczanym i kapustą, u mnie jednak były ziemniaki i brokuły. Można również podać z warzywami na patelnię. Jest naprawdę pyszne! :) 

Potrzebujemy: 
- 1 średnia cebula, 
- 1 marchewka, 
- 1 ziemniak,
- 3 ząbki czosnku, 
- 3 pieczarki, 
- oliwa, 
- zioła prowansalskie, 
- duża garść mrożonego groszku, 
- 1 jajko, 
- 500g mięsa wołowego, 
- 1 opakowanie ciasta francuskiego, 
- sól, 
- świeżo zmielony czarny pieprz. 



Mięso umyć i zemleć. Obrać i pokroić cebulę, marchewkę i ziemniaka w średnią kostkę. Przecisnąć czosnek przez praskę. Oczyścić i pokroić pieczarki, by były mniej więcej takiej samej wielkości jak pozostałe warzywa. Postawić dużą patelnię na średnim ogniu, wlać oliwę i wrzucić wszystkie warzywa, dodać zioła prowansalskie. Smażyć i mieszać przez około 8 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać mrożony groszek. Smażyć jeszcze około 3 minut. Usmażone warzywa przełożyć do dużej miski i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie jajko wbić do innej miseczki i rozmieszać. Do miski, w której znajdują się warzywa dodać mięso, sporą szczyptę soli i pieprzu oraz 3/4 jajka. Zagnieść i wymieszać całość - najlepiej czystymi dłońmi lub drewnianą łyżką. 
Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia, na dłuższy brzeg ciasta układać farsz i formować tak, aby uzyskać długi i równy kształt. Zawinąć mięso w cieście. Pędzelkiem zamoczonym w jajku posmarować całość. Piec w rozgrzanym wcześniej do 175/180st. piekarniku przez godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz