Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera, którą szczerze uwielbiam! W oryginale jest świeży rozmaryn - zastąpiłam suszonymi ziołami prowansalskimi, oraz łodyga selera - ja jej nie dodałam.
Autor proponuje podać danie z purée ziemniaczanym i kapustą, u mnie jednak były ziemniaki i brokuły. Można również podać z warzywami na patelnię. Jest naprawdę pyszne! :)
Potrzebujemy:
- 1 średnia cebula,
- 1 marchewka,
- 1 ziemniak,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 pieczarki,
- oliwa,
- zioła prowansalskie,
- duża garść mrożonego groszku,
- 1 jajko,
- 500g mięsa wołowego,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Mięso umyć i zemleć. Obrać i pokroić cebulę, marchewkę i ziemniaka w średnią kostkę. Przecisnąć czosnek przez
praskę. Oczyścić i pokroić pieczarki, by były mniej więcej takiej samej
wielkości jak pozostałe warzywa. Postawić dużą patelnię na średnim ogniu, wlać oliwę i wrzucić
wszystkie warzywa, dodać zioła prowansalskie. Smażyć i
mieszać przez około 8 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać mrożony groszek.
Smażyć jeszcze około 3 minut. Usmażone warzywa przełożyć do dużej miski i
pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie jajko wbić do innej miseczki i
rozmieszać. Do miski, w której znajdują się warzywa dodać mięso, sporą
szczyptę soli i pieprzu oraz 3/4 jajka. Zagnieść i wymieszać całość -
najlepiej czystymi dłońmi lub drewnianą łyżką.
Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia, na dłuższy brzeg ciasta
układać farsz i formować tak, aby uzyskać długi i równy kształt. Zawinąć mięso w
cieście. Pędzelkiem zamoczonym w jajku posmarować całość. Piec w
rozgrzanym wcześniej do 175/180st. piekarniku przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz