12 czerwca 2014

Waniliowa kasza manna z truskawkami

Czasami nachodzi mnie ochota na tzw grysik :) Kiedy zobaczyłam tę propozycję na blogu Trójkolorowej Tęczy od razu pomyślałam "mmm zjadłabym" :) Więc jest! I to jakie pyszne :) Tęcza podaje, że kasza manna bogata jest w pełnowartościowe białko, które pełni funkcje budulcowe oraz w witaminę C, która przeciwdziała procesom starzenia się. Białko pochodzi z mleka, natomiast wit. C z truskawek. Wartość odżywcza jednej porcji ważącej ok. 390g to 301 kcal.

Potrzebujemy: 
- 1szkl mleka (2%), 
- 3 łyżki kaszy manny, 
- pół laski wanilii, 
- łyżeczka cukru, 
- ok. 5 truskawek. 

Kaszę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu - zagotowujemy 1szkl mleka, dodajemy 3 łyżki kaszy i cały czas mieszamy. Dodajemy cukier i ziarenka z połowy laski wanilii. Gotujemy ok. 3min. Podajemy z pokrojonymi truskawkami. 

1 komentarz:

  1. No i tu podchodzę sceptycznie... Truskawki TAK, ale kaszka... Niemniej wierzę, że może być smaczne.;) P.S. Zwracam ci uwagę na koci konkurs - bierzemy udział z Tygrysem.:) Informacje u mnie.:))

    OdpowiedzUsuń