15 czerwca 2014

Tarta z truskawkami... Najlepsza!!

Uwielbiam ją! Jest naprawdę wyjątkowa... i potrafi uwieść nawet najbardziej zatwardziałych przeciwników słodkości... :) 
Przepis znalazłam dawno temu na stronie Kwestii Smaku. Ciasto jednak robię z przepisu mojej mamy, a i czekoladę gorzką do musu zastąpiłam deserową. Masa ze śmietany i mascarpone jest po prostu niebiańska!!! 
Zużyjemy tylko połowę ciasta kruchego, drugą połowę można zamrozić i przechowywać w zamrażalce nie dłużej jednak niż 2 tygodnie. 



Potrzebujemy (śr. 23-24cm):
Ciasto:
- 10 bardzo czubaty łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, 
- 2 łyżki cukru, 
- kostka margaryny w temp. pokojowej, 
- 4 żółtka w temp. pokojowej.
Mus czekoladowy:
- 100g czekolady deserowej, 
- 250g serka mascarpone.
Kremowa masa:
- 350ml śmietanki kremówki 30%,
- 5 łyżek cukru, 
- 250g serka mascarpone.

Ponad to potrzebujemy 1kg truskawek (lub innych owoców, np. borówek, porzeczek) i parę listków miętki. 

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść w misce drewnianą łyżką lub ręcznie. Formę o średnicy 23/24cm wyłożyć połową ciasta i pozostawić w lodówce na ok. 40 minut. Pozostałą część ciasta włożyć do woreczka i zamrozić. Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Gdy ciasto się schłodzi, wyciągnąć go z lodówki, zrobić widelcem dziurki, obciążyć grochem i włożyć do piekarnika na ok. 30 minut. Po 20 minutach możemy ściągnąć obciążenie, by ciasto się dobrze dopiekło. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
Czekoladę rozpuścić i trochę ostudzić. Czekolada ma być ciepła, ale nie gorąca! Wymieszać z serkiem mascarpone na gładką masę i rozprowadzić na spodzie ciasta. Czekolada powinna być deserowa, niestety nie byłam w posiadaniu takowej więc tym razem użyłam mleczne.
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, gdy będzie gotowa stopniowo dodawać serka mascarpone i miksować. Wyłożyć na mus czekoladowy. 
Ułożyć owoce, ozdobić listkami mięty. Jeśli ciasto ma być podane w późniejszym czasie owoce należy ułożyć przed samym podaniem.

Po lewej zdjęcie z czekoladą deserową - po prawej z mleczną.

3 komentarze:

  1. Jak ta twoja tarta pięknie wygląda! A ja ostatnio skusiłam się na promie na tartę cytrynową - bajka! Może masz jakiś przepis na takową?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, ze cudna? :) A jaka smaczna... :)
      O cytrynowej pomyślę... :)

      Usuń
  2. Oo jakie pyszności:) Na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń