Szukałam czegoś szybkiego na obiad i na blogu zdrowe odżywianie znalazłam ciekawy przepis na kurczaka marynowanego w jogurcie. Postanowiłam wypróbować tę propozycję i jestem zadowolona. Z czystym sumieniem mogę Wam polecić takiego kurczaka :)
Mięso podałam z warzywami na patelnię, a mój mężczyzna zrobił do tego sałatę ze śmietaną - z własnego ogródka ;)
Potrzebujemy (4 porcje):
- 3 filety z kurczaka,
- 2 -3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- curry,
- kurkuma,
- rozmaryn.
Dodatkowo: warzywa na patelnię np. z Hortexu.
Kurczaka opłukać, oczyścić z kostek i włókien, pokroić w kostkę. Zalać jogurtem - dodać czosnek i przyprawy (nie przesadźmy :)). Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę (u mnie cała noc). Po tym czasie mięso usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
W międzyczasie na drugiej patelni przygotować warzywa: na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mrożone warzywa, przykryć - od czasu do czasu przewracać, doprawić solą i ziołami prowansalskimi.
Sałatę umyć, pociąć (porwać lub nożem) na mniejsze kawałki. Przed samym podaniem posolić i dodać śmietanę - wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz