26 czerwca 2014

Kanapkowo: grzanki z mozzarellą

Na jednej z moich ulubionych stron wpadły mi w oko grzanki - dodatkowym atutem dla mnie było to, że miały w nazwie "włoskie" :) Bardzo proste do przygotowania i stosunkowo szybkie... :) Zdecydowanie smaczne! 
Podawać z pomidorami lub dobrym, domowym ketchupem ;) 
Sorry za jakość zdjęcia i brak elementów dekoracyjnych, ale już taka głodna byłam :P 

Potrzebujemy:
- chleb tostowy, 
- 2 kulki mozzarelli, 
- 2 jajka, 
- 50ml mleka, 
- mąka pszenna, 
- oliwa, 
- pomidory.

Skórki od chleba odciąć, mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Rozłożyć na blacie dwa talerze - do jednego nasypać troszkę mąki, do drugiego rozbić 2 jajka, dodać mleko i rozmieszać. Na patelni rozgrzać oliwę. Na kromce chleba tostowego ułożyć plastry mozzarelli (po 2 - 3), przykryć drugą kromką i delikatnie przygnieść dłonią. Obtoczyć w mące, jajku z mlekiem i wrzucić na patelnię. Smażyć do zarumienienia. Gdy będą gotowe odsączyć nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym, przekroić na pół po przekątnej i podawać. Podawać z pomidorami lub ketchupem. 
 

4 komentarze:

  1. Ale to chyba nie jest danie dla kogoś, kto jeszcze jest na diecie...:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Raczej nie wskazane :) Ale możesz sobie zrobić "dzień dziecka" :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Najpierw mąka a potem jajko czy odwrotnie? Ja takie "tosty francuskie" jak ja to nazywam :) robię z serkiem tostowym ale bez dodatku mąki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw mąka, potem jajko rozmieszane z mlekiem :)
      Tosty francuskie u mnie wyglądają tak, że chleb obtaczam tylko w jajku i nie dodaje nic do środka, dodatki leżą obok i każdy sobie nakłada co chce ;)

      Usuń