Szukając pomysłu na zupę trafiłam na bloga Pani Doroty i zaintrygował mnie ten kapuśniak. Postanowiłam wypróbować przepis - zmieniłam ilość pomidorów z 5 na 3, zwiększyłam ząbki czosnku z 2 na 4. Wizualnie zupa jest bardzo wiosenna i aż się prosi, by ją zjeść :)W smaku jest równie dobra jak wygląda, lekka i na pewno nisko kaloryczna. Polecam :)
Potrzebujemy:
- kapusta biała (ok. 1kg),
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- 4 ząbki czosnku,
- 6 ziarenek pieprzu,
- pół pęczka selera naciowego,
- 3 pomidory,
- pęczek cebuli dymki,
- pół pęczka natki pietruszki,
- pół pęczka koperku,
- sól,
- pieprz,
- maga,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe.
Warzywa umyć. Papryki pozbawić gniazd nasiennych. Pomidory sparzyć i ściągnąć skórkę. Wszystkie warzywa (dymkę w całości razem z zieloną częścią) pokroić na średnie (raczej mniejsze niż większe) kawałki, kapustę poszatkować. Wszystkie warzywa i przyprawy (delikatnie z solą!) umieścić w dużym garnku (5l), zalać wrzątkiem i zagotować. Gotować na małym ogniu,pod przykryciem, do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 20-30min). Doprawić solą, pieprzem, magą - ja dałam również troszkę kminku mielonego.
Posiekać po połowię pęczka natki i kopru i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz