30 maja 2014

Barszcz z botwinką

Prosiłam mamę o przepis na barszcz z botwinki.. Uśmiałyśmy się co nie miara, bo oczywiście moja mama daje wszystkiego "na oko", a dodatkowo nie pamiętała jak to ona robiła ten barszcz, który mi tak smakował :) Mimo wszystko udało się i wyszedł pyszny :) 

Potrzebujemy:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszkę, 
- 1 cebulę, 
- kawałek selera, 
- 2 pęczki (średniej) botwinki (jak małe to 3),
- sól, 
- pieprz, 
- maga, 
- kminek mielony, 
- 2 łyżki śmietany, 
- 1 łyżka mąki, 
- troszkę wody.

Marchewki, pietruszkę, selera, cebulę obrać i przepłukać. Z botwinki uciąć liście i umyć wszystko, buraczka szorując szczoteczką. Odciąć łodyżki i pokroić na ok 2-3cm kawałki. Odciąć "czubki" z buraczków i poprzekrawać buraki na ćwiartki. Wszystkie warzywa i łodyżki wrzucić do garnka z wodą. Posolić i gotować ok. 30min. Po tym czasie wyciągnąć warzywa (prócz łodyżek!!), marchewkę rozdrobnić np. widelcem i wrzucić ponownie do garnka. Doprawić solą, pieprzem, magą i mielonym kminkiem. 
Do małego garnuszka wsypać łyżkę mąki, 2 łyżki śmietany i troszkę wody. Rozmieszać dokładnie (!) mątewką. Dodać jedną chochelkę ciepłej zupy, wymieszać i powoli wlać do całej zupy cały czas mieszając.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz