22 maja 2014

Krem z groszku

Za oknem piękna pogoda, słonecznie, ciepło i zielono. Na talerzu dziś u mnie również zielono. Zupa krem z zielonego groszku pochodzi z pewnej serialowej książki :) Jest pożywna i bardzo smaczna. 

Potrzebujemy:
- sałata masłowa,
- mała cebula, 
- 1op mrożonego groszku, 
- ok.30 listków świeżej mięty, 
- 1,2l bulionu, 
- 30g masła, 
- 30g mąki, 
- 150ml śmietany

Sałatę umyć i podrzeć na kawałki, wrzucić do sporego garnka. Dodać umyte listki mięty. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do sałaty. Wrzucić do garnka groszek. Zalać bulionem i gotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez ok. 25 minut mieszając. Po tym czasie ściągnąć z ognia i zmiksować wszystko blenderem. Postawić ponownie na niewielkim ogniu.
Masło roztopić na patelni, wsypać mąkę i podsmażyć. Nie dopuścić do zbrązowienia zasmażki. Zdjąć z ognia, wlać chochelkę gorącej zupy, zamieszać i wlać do całej zupy cały czas mieszając. Śmietanę dodać w taki sam sposób (chochelka ciepłej zupy do śmietany, a następnie do całego garnka zupy cały czas mieszając). Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z grzankami lub kulkami ptysiowymi, udekorować śmietaną i liśćmi miętki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz