Za oknem piękna pogoda, słonecznie, ciepło i zielono. Na talerzu dziś u mnie również zielono. Zupa krem z zielonego groszku pochodzi z pewnej serialowej książki :) Jest pożywna i bardzo smaczna.
Potrzebujemy:
- sałata masłowa,
- mała cebula,
- 1op mrożonego groszku,
- ok.30 listków świeżej mięty,
- 1,2l bulionu,
- 30g masła,
- 30g mąki,
- 150ml śmietany.
Sałatę umyć i podrzeć na kawałki, wrzucić do sporego garnka. Dodać umyte listki mięty. Cebulę
pokroić w kostkę i dodać do sałaty. Wrzucić do garnka groszek. Zalać
bulionem i gotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze
przez ok. 25 minut mieszając. Po tym czasie ściągnąć z ognia i zmiksować
wszystko blenderem. Postawić ponownie na niewielkim ogniu.
Masło roztopić na patelni, wsypać mąkę i podsmażyć. Nie dopuścić do
zbrązowienia zasmażki. Zdjąć z ognia, wlać chochelkę gorącej zupy,
zamieszać i wlać do całej zupy cały czas mieszając. Śmietanę dodać w
taki sam sposób (chochelka ciepłej zupy do śmietany, a następnie do
całego garnka zupy cały czas mieszając).
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z grzankami lub kulkami ptysiowymi, udekorować śmietaną i liśćmi miętki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz