24 maja 2014

Kanapkowo: wiosenna kanapka z jajkiem, awokado i rzodkiewką

Pomysł na kanapkę z awokado od Asi. Ciekawa w smaku, smaczna. Jeśli zachwyciła Was pasta z awokado, to z tego też będziecie zadowoleni. Jak wybrać dojrzałe awokado - klik! Pięknie wygląda, prawda? :)

Potrzebujemy (na 2 osoby):
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 jajka,
- parę rzodkiewek, 
- sok z cytryny, 
- sól, 
- pieprz,
- 1 łyżeczka musztardy, 
- 1 łyżeczka oliwy,
- pieczywo,
- szczypiorek.

Jajka ugotować na twardo przez 4 minuty - tak, by żółtko było troszkę miękkie. Przestudzić. Awokado obrać ze skórki, wyciągnąć pestkę. Pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć na pieczywie i rozsmarować nożem (prawie jak masłem). Położyć plastry jajka i rzodkiewki. Oprószyć solą i pieprzem. 
Musztardę zmieszać z oliwą i delikatnie polać kanapki. 
Posypać szczypiorkiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz