24 maja 2014

Zupa ceblowa z grzankami

Pyszna zupa cebulowa... ;) Dawniej bałam się jeść tego typu rzeczy, bałam się smaku, ale... ta odpowiada moim smakom.Dodatkowym plusem jest niewielka ilość składników i... pracy :)

Potrzebujemy: 
- 5 dużych cebul, 
- 6 ząbków czosnku, 
- 2l rosołu (ew. bulionu warzywnego), 
- 2szkl białego wytrawnego wina, 
- 20dag sera edamskiego, 
- sól, 
- pieprz, 
- gałka muszkatołowa,
- łyżka magi,
- oliwa z oliwek,
- bagietka.

Ser zetrzeć na tarce. 
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie - uwaga - nie przypalić!! Kiedy cebula trochę przestygnie zmiksować ją na jednolitą masę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.. Zalać rosołem, gotować ok. 20 minut. Dodać wino i doprowadzić do zagotowania. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, magą.
W międzyczasie przygotować grzanki, bagietkę pokroić i posypać serem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, wyciągnąć kiedy ser się roztopi, a bułka troszkę przyrumieni. 
Zupę nalać do talerza, dodać troszkę sera i położyć gotowe grzanki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz