Pyszna zupa cebulowa... ;) Dawniej bałam się jeść tego typu rzeczy, bałam się smaku, ale... ta odpowiada moim smakom.Dodatkowym plusem jest niewielka ilość składników i... pracy :)
Potrzebujemy:
- 5 dużych cebul,
- 6 ząbków czosnku,
- 2l rosołu (ew. bulionu warzywnego),
- 2szkl białego wytrawnego wina,
- 20dag sera edamskiego,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- łyżka magi,
- oliwa z oliwek,
- bagietka.
Ser zetrzeć na tarce.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na
oliwie - uwaga - nie przypalić!! Kiedy cebula trochę przestygnie
zmiksować ją na jednolitą masę. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek.. Zalać rosołem, gotować ok. 20 minut. Dodać wino i doprowadzić
do zagotowania. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, magą.
W międzyczasie przygotować grzanki, bagietkę pokroić i posypać serem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, wyciągnąć kiedy ser się
roztopi, a bułka troszkę przyrumieni.
Zupę nalać do talerza, dodać troszkę sera i położyć gotowe grzanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz