7 marca 2017

Kurczak garam masala

To było pyszne!!! Lekko pikantne!! :) Do powtórki na pewno :) 

Potrzebujemy (4 porcje):
przyprawa:
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu, 
- 1 łyżka nasion kolendry, 
- 1 łyżka nasion kardamonu, 
- 1 łyżka nasion kminu rzymskiego, 
- 1 laska cynamonu,
- 3/4 łyżeczki goździków, 
- 2 liście laurowe, suszone, 
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej, 
mięso:
- 500g filetów z kurczaka,
- 1 łyżeczka soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- 0,5 łyżeczki kurkumy,
- 150g ryżu jaśminowego (lub basmati),
- 500g wody,
- 400g pomidorów krojonych bez skórki (1 puszka),
- 80g śmietany,
- 50g masła,
- 15g cukru.

Do czystego i suchego naczynia wrzucić wszystkie składniki - prócz gałki, na przyprawę. Prażyć, bez miarki, 3min./120st./obr.1. Dodać gałkę muszkatołową i zemleć 1min./obr.10. Przełożyć do zamykanego słoiczka. 
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z włókien. Pokroić na ok. 4cm kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, wymieszać i wmasować w mięso. Przystawkę Varoma, dolną część lekko natłuścić i ułożyć na niej kurczaka. Do naczynia TM wlać wodę, włożyć koszyczek i do koszyczka wsypać ryż. Nałożyć Varomę i gotować 20min./varoma/obr.1. Odstawić przystawkę Varoma i gotować kolejne 6min - ja nie odstawiłam, bo wydawało mi się, że mięso nie jest jeszcze dobrze uparowane. Wyjąć koszyczek za pomocą kopystki i odstawić. Umyć naczynie miksujące. Włożyć do niego pomidory, śmietanę, masło, ugotowanego kurczaka, 0,5 łyżeczki soli, 3 łyżeczki przygotowanej przyprawy i cukier. Zamiast miarki położyć na pokrywę koszyczek. Gotować 8min./100st./obr.wsteczne 1. 
Podawać na ciepło z ryżem. 


1 komentarz: