2 marca 2017

Zupa krem z marchewki

Intrygująca, ale szału nie robi :) Nie wiem czy jeszcze powtórzę :)

Potrzebujemy (4 porcje):
- 100g cebuli, 
- 500g marchewki,
- 15g oliwy z oliwek, 
- 650g wody,
- 1 łyżeczka koncentratu warzywnego z TM,
- 1 łyżeczka tymianku (świeży lepszy),
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- 100g jogurtu naturalnego.

Do naczynia miksującego włożyć obraną i przekrojoną na pół cebulę, oraz obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę. Rozdrobnić 5sek./obr.5. Składniki zgarnąć na dno naczynia. Dodać oliwę i dusić 4min./120st/obr.2. Dodać wodę, koncentrat, tymianek, sól i pieprz. Gotować 15min./100st./obr.2, następnie zmiksować 10sek./obr.5 i stopniowo zwiększać do 10. Dodać jogurt i wymieszać 10sek./obr.3. Można podać z grzankami lub kulkami ptysiowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz