30 kwietnia 2020

Empanadas z kurczakiem

Ooooo jakie to było pyszne! Podałam jako obiad, ale myślę, że to super sprawa też na imprezę. Przepis z kolekcji TM. Oczywiście musiałam po swojemu coś... ;) POLECAM! 

Potrzebujemy: 
ciasto:
- 100g wody, 
- 175g masła,
- 0,5 łyżeczki soli, 
- 350g mąki pszennej, 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
- 1 jajko, 
farsz:
- 60g cebuli, 
- 1 ząbek czosnku, 
- 240g fileta z kurczaka,
- 150g czerwonej papryki, 
- 30g oliwy z oliwek, 
- 1 łyżka przecieru pomidorowego, 
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej, 
- 1 płaska łyżeczka kuminu, 
- 1 łyżeczka soli, 
- 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu. 

Ciasto: 
do naczynia miksującego TM wlać wodę, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, podgrzewać 3min./60st./obr.2. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, jajko, wyrobić 2min./interwał. Ciasto uformować w kulkę i zawinąć w folię spożywczą. Pozostawić w lodówce na 3godz. 

Farsz: 
do naczynia miksującego TM  włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5sek./obr.5. Składniki zgarnąć na dno naczynia. Dodać pokrojonego w 2cm kostką kurczaka, paprykę pokrojoną na kawałki, rozdrobnić 4sek./obr.4. Składniki zgarnąć na dno naczynia. Dodać oliwę z oliwek, przecier pomidorowy, przyprawy, dusić 7min./120st./obr.1. Przełożyć do innego naczynia, by wystygło. 

Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Uformować z niego wałek i podzielić na 14-16 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na kółko o średnicy 12cm. Na każdy placek nałożyć po 1 łyżce farszu, złożyć na pół i zlepić brzegi (jak pierożki). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierożki posmarować mlekiem za pomocą pędzelka. 
Piec w 200st przez ok.15-20min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz