4 maja 2020

Spaghetti z tuńczykiem

Dania z makaronem to jedne z moich ulubionych. Już dawno upatrzyłam sobie to spaghetti na stronie TM. Jednak dopiero teraz przyszedł na nie czas. Smak jest fajny, smaczny, jednak zapach wszystkich powalił na kolana :P Znaczy się...strasznie daje rybą :P 

Potrzebujemy (5-6 porcji):
- 500g makaronu spaghetti, 
- oliwa z oliwek, 
- sól, 
- 80g cebuli, 
- 1 ząbek czosnku, 
- puszka tuńczyka w sosie własnym, 
- 100g śmietany 18%, 
- 20g mąki pszennej, 
- 30g koncentratu pomidorowego, 
- 3 szczypty pieprzu, 
- 0,5 łyżeczki koncentratu buliony wykonanego w TM (lub 0,5 kostki rosołowej), 
- ser parmezan. 

Makaron gotuję normalnie w garnku, a w tym samym czasie robię sos w TM. Do naczynia miksującego TM włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 4sek./obr.5. Składniki zgarnąć na dno naczynia. Dodać 15g oliwy z oliwek, dusić 2min30sek./120st./obr.1. Dodać tuńczyka i dusić kolejne 2min/120st./obr.2. Dodać śmietanę, 250g wody, mąkę, koncentrat pomidorowy, pieprz, koncentrat bulionu, 0,5 łyżeczki soli, gotować 6min./100st./obr.2. Po ugotowaniu można doprawić do smaku. 
Spaghetti przełożyć do garnka, polać przygotowanym sosem, wymieszać, wyłożyć na talerze i posypać startym parmezanem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz