31 maja 2020

Ciasto z rabarbarem

Lubię rabarbar, robię z niego kompoty i ciasta. W tym roku, w końcu zaczyna rosnąć w moim ogródku, jednak jeszcze jest malutki, więc korzystam z rabarbaru ze sklepu lub od Teściów. 
Najczęściej robione przeze mnie ciasto z rabarbarem znajdziecie TUTAJ!
Dzisiaj jednak coś nowego. Przepis z Kwestii Smaku. Polecam, chociaż nie dla każdego. W tym cieście rabarbar wychodzi mocno kwaskowaty, nie wszyscy to lubią :) 


Potrzebujemy (blacha 20x30cm):
- 4 jajka w temp.pokojowej, 
- 1szkl drobnego cukru, 
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 
- 0,5szkl oleju roślinnego, 
- 240g mąki pszennej, 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
- 0,5 łyżeczki sody, 
- 500g rabarbaru, 
- cynamon, 
- cukier puder. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180st. Jajka umieścić w misce, dodać szklankę cukru i cukier waniliowy. Miksować mikserem do uzyskania jasnego kremu. Pomału wlać olej, cały czas miksując. Do osobnej miski odmierzyć mąkę, dodać proszek i sodę. W 3 turach przesiać do miski z masą, po każdej turze dobrze wymieszać na niskich obrotach. Ciasto przelać do blachy, wyłożyć rabarbar, posypać cynamonem. Piec ok 45min (do suchego patyczka). Na koniec posypać cukrem pudrem. 

Niestety zdjęcia gotowego ciasta nie zdążyłam zrobić, tak szybko zniknęło :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz