9 lipca 2020

Drożdżówki z serem, truskawkami i rabarbarem

Jakież one były pyszne, a jakie OLBRZYMIE :D Spokojnie można zrobić mniejsze i wyjdzie ok.18szt myślę. Przepis od Tysi. POLECAM! 

Potrzebujemy (12szt.):
ciasto:
- 500g mąki pszennej, 
- 100g roztopionego masła, przestudzone, 
- 40g świeżych drożdży, 
- 250ml mleka letniego (nie gorącego), 
- 2 jajka, 
- 70g cukru, 
masa serowa: 
- 250g twarogu półtłustego, 
- 1 żółtko, 
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 
- 1 łyżka cukru pudru, 
kruszonka: 
- 3 łyżki masła roztopionego, 
- 4 łyżki maki pszennej, 
- 3 łyżki cukru pudru, 
dodatkowo: 
- 100g rabarbaru (obranego i pokrojonego w plasterki), 
- 200g truskawek, pokrojonych w plastry,
- 1 roztrzepane jajko. 

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie TM i wyrobić, odstawić na ok 1-1,5godz pod ściereczką. W tym czasie przygotować kruszonkę, do rozpuszczonego masła dodać mąkę i cukier puder, wymieszać dobrze, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, wyrobić przez chwilę i podzielić na równe części (przyda się waga kuchenna). Dwie blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kuleczki, ułożyć w odstępach na blaszkach, przykryć i pozostawić na 10min. 
W tym czasie wyciągnąć z zamrażarki kruszonkę i zetrzeć ją na tarce. 
Twaróg umieścić w misce, dodać żółtko, cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Dokładnie wymieszać. 
W każdej bułeczce zrobić wgłębienie, w środku umieścić masę serową, ułożyć rabarbar i truskawki. Boki drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać kruszonką. 
Piec w 180st., termoobieg ok 25min. Gry będą mocno rumiane wyciągnąć na kratkę do przestudzenia i.... wsuwać :) 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza