14 lipca 2014

Kebab

Coś dla miłośników kebabów, choć wiadomo, ze to nie takie jak być powinno... :) Dużo warzyw, pyszne mięsko... czego chcieć więcej...? :) Przepis od Pauliny.


Potrzebujemy (4 porcje):
- 4 chlebki pita (u mnie ciabatta...),
mięso:
- 1 filet z kurczaka, 
- oliwa,
- sól, pieprz, curry, papryka ostra i słodka, 
surówka:
- 1/2 małej główki kapusty czerwonej, 
- mała cebulka, 
- sól,
sos:
- 5 łyżek jogurty naturalnego,
- 3 - 4 ząbki czosnku, 
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, 
pozostałe:
- pomidor,
- ogórek, 
- cebula, 
- folia aluminiowa.

Kapustę i cebulę drobno posiekać, ugnieść z solą i odstawić przynajmniej na godzinę. 
Kurczaka umyć, oczyścić z włokien. Pokroić w drobną kostkę. Zamarynować w oliwie, soli, pieprzu, curry, papryce słodkiej i ostrej. Odstawić na godzinę. 
W między czasie pokroić: pomidory, ogórki, cebulę.
Przygotować sos: jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie - wymieszać, doprawić do smaku. 
Kurczaka usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. 
Ciabattę faszerować: kapusta, warzywa, mięso, sos. Zawinąć w folię i... smacznego :)    

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń