14 kwietnia 2015

Ciasto na pizzę

Jestem całkowicie zakochana w pizzy! Jestem również leniwa, więc kiedy tylko mogę zrobić coś prosto i szybko to wybieram taki sposób ;) Ciasto na pizzę - Jim Lahey. Zanim zrobię pizzę ciasto mrożę. Moim zdaniem jest wtedy zdecydowanie lepsze!

Potrzebujemy (na 2 duże blachy):
- 500g mąki pszennej, 
- 1op suchych drożdży (8g),
- 3/4 łyżeczki cukru, 
- 3/4 łyżeczki soli, 
- 1 i 1/3szkl  wody.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, drożdże i wodę. Wymieszać drewnianą łyżką lub dłonią. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2godz. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na dwie części. 
W tym momencie możemy je zamrozić - przekładamy ciasto do naoliwionego woreczka i do zamrażarki. Jeśli nie mrozimy to na blachę posmarowaną oliwą wykładamy ciasto i rozciągamy je dłońmi na całą wielkość blachy. Jeśli ciasto się klei - oprószyć je troszkę mąką. 
Piec w ok. 200 - 250st. do zarumienienia. 

3 komentarze:

  1. Wspaniały pomysł z tym mrożeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz slyszę o mrozeniu ciasta..musze kiedy tak zrobic.

    OdpowiedzUsuń