Potrzebujemy (na 2 duże blachy):
- 500g mąki pszennej,
- 1op suchych drożdży (8g),
- 3/4 łyżeczki cukru,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1 i 1/3szkl wody.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, drożdże i wodę. Wymieszać drewnianą łyżką lub dłonią. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2godz. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na dwie części.
W tym momencie możemy je zamrozić - przekładamy ciasto do naoliwionego woreczka i do zamrażarki. Jeśli nie mrozimy to na blachę posmarowaną oliwą wykładamy ciasto i rozciągamy je dłońmi na całą wielkość blachy. Jeśli ciasto się klei - oprószyć je troszkę mąką.
Piec w ok. 200 - 250st. do zarumienienia.
Wspaniały pomysł z tym mrożeniem:)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz slyszę o mrozeniu ciasta..musze kiedy tak zrobic.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń