3 kwietnia 2015

Wielkanoc: babka z waniliową nutką

Ten przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska. Myślę, że są lepsze babki niż ta... :) Nie jest najgorsza. Myślę, że dodając do niej ubite białka byłaby dużo lepsza... Cóż - spróbuję następnym razem :)

Potrzebujemy (mała forma na babkę):

- 125g miękkiego masła, 
- 125g cukru pudru, 
- 3 żółtka, 
- 150g mąki pszennej, 
- 100g mąki ziemniaczanej, 
- 1szkl mleka, 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
- ziarenka z 1 laski wanilii. 

Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać po 1 żółtku i cały czas miksować. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka - dodać do masy. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i miksować stopniowo dodając mleko. Ciasto przelać do natłuszczonej formy na babkę. Piec w 160st. ok 45min. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową (u mnie rozpuszczona kuwertura) i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz