6 grudnia 2015

Ciasto ze słonecznikiem

W każde święta odwiedzaliśmy z rodzicami ciocię i kuzynostwo. Szczególnie pamiętam dwa ciasta - ze słonecznikiem i tzw. snickers. Nigdy nie zapomnę ich smaku, były to moje ulubione ciasta i kiedyś, dawno... ciocia podyktowała mi przepis na jedno i drugie :) Niestety cioci już z nami nie ma, ale dziś robiąc to ciasto cały czas wspominałam chwile spędzone u niej w domu. Polecam serdecznie, jest chrupiące i bardzo smaczne... choć zdjęcie nie najlepszej jakości.

Potrzebujemy (forma 30x45cm): 
biszkopt jasny: 
- 5 jaj, 
- 3/4szkl cukru, 
- 3/4szkl mąki pszennej, 
- 1/4szkl mąki ziemniaczanej, 
biszkopt ciemny: 
- 5 jaj, 
- 3/4szkl cukru, 
- 3/4szkl mąki pszennej,
- 1/4szkl mąki ziemniaczanej, 
- 2 płaskie łyżki kakao, 
słonecznik:
- 20dag ziaren słonecznika, 
- 3/4szkl cukru, 
- 3 łyżki mleka, 
- 100g masła, 
masa:
- 370g masła, 
- 1 łyżeczka spirytusu,
- 1 puszka masy krówkowej,
dodatkowo:
- 2op delicji wiśniowych, 
- 2 - 3 łyżki alkoholu (u mnie whisky),
- polewa czekoladowa (u mnie jeszcze wiórki kokosowe). 

Zaczynamy od biszkoptów. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Cały czas mieszając dodawać po 1 żółtku. Przesiać mąki i wymieszać. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30min w 160st - do tzw suchego patyczka. Kiedy ciasto jest gotowe, wyciągnąć z piekarnika i zrzucić je w formie z wys. ok. 50cm. Z ciemnym biszkoptem postąpić tak samo jak z jasnym. Kakao należy dodać wtedy co mąki.   
W garnku umieścić słonecznik, mleko, masło i cukier - zagotować. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160st, ok 20min - do zarumienienia. Połamać, przełożyć do miski i wystudzić. 
Masło utrzeć na puch, dodać spirytus i zmiksować. Dodawać po łyżce masy krówkowej i mieszać. Na końcu dodać pokruszony słonecznik i wymieszać. 
Na ciemny biszkopt wyłożyć połowę masy słonecznikowej i rozprowadzić. Delicje namoczyć w alkoholu i układać na masie. Przyłożyć drugą połową masy słonecznikowej i rozprowadzić. Przyłożyć jasnym biszkoptem. 
Przygotować polewę czekoladową, polać ciasto, ew. posypać wiórkami kokosowymi... i smacznego! :) 

1 komentarz: