3 grudnia 2015

Kompot z jabłek

Jabłka - zdrowe, zawierające sporo witaminy C, ale także wiele innych witamin i minerałów. Jabłka są także rewelacyjnym sposobem na uregulowanie perystaltyki jelit i świetnie zapobiegają zaparciom. Jeśli zmagacie się z takimi problemami polecam jeść jabłka, ale także pić z nich kompot. Kompot możecie przyrządzić bardzo szybko i niewiarygodnie prosto :) Możecie go urozmaicać... ja dodaję do kompotu laski cynamonu, a ostatnio wylądowały w nim również gwiazdka anyżu i parę goździków. Polecam! :)

Potrzebujemy: 
- 2 - 3l wody, 
- 3 jabłka, 
- 1/3szkl cukru, 
- 1 - 2 laski cynamonu, 
ewentualnie: anyż, goździki.

Wodę nastawić z cukrem i cynamonem. W tym czasie obrać jabłka, pokroić je w ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzucić jabłka i gotować je by trochę zmiękły. Wyłączyć ogień, przykryć pokrywką i odstawić tak przykryty kompot na co najmniej godzinę. Pijcie i miejcie się zdrowo! :) Zjedzcie również ugotowane jabłka z kompotu - są przepyszne! :)    


1 komentarz:

  1. Robię taki sam, z cynamonem i goździkami jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń