30 listopada 2015

Paluchy serowe

Wyszukane na Alaantkowym i wykonane z małą modyfikacją wyszły przepyszne!! :) Super przekąska! :) Polecam serdecznie. Szybko, smacznie... czego chcieć więcej? :) 

Potrzebujemy:
- 1op ciasta francuskiego, 
- 100g sera cheddar, 
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 
- 1 łyżeczka papryki ostrej, 
- 0,5 łyżeczki pieprzu, 
- 1 jajko. 

Ser zetrzeć na tarce na małych oczkach, wsypać do miseczki. Dodać przyprawy i wymieszać. Rozłożyć płat ciasta francuskiego. Jajko roztrzepać na talerzyku i posmarować nim dokładnie całe ciasto. Posypać serem z przyprawami i docisnąć. Przeciąć na środku wzdłuż długiego brzegu i w pionie na 2 - 3cm paski. Każdy pasek złożyć na pół i skręcić tak, by powstała spiralka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15min w 200st - pilnować, by się nie przypaliły.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz