Nieczynne sklepy w niedzielę zmobilizowały mnie do upieczenia bułek, co by zachwycić podniebienie mojego Połówka :) Przepis pochodzi ze strony Kasi. Przyznam jednak szczerze, że robiłam już lepsze bułki... :) Jednak świeże pieczywo z rana jest zawsze przepyszne, tak więc... polecam :)
Potrzebujemy (8szt.):
- 270ml ciepłej wody,
- 80ml mleka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 480g mąki pszennej,
- 15g cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1op suchych drożdży,
dodatkowo:
- mleko,
- sezam,
- siemię lniane.
Wszystkie składniki umieścić w maszynie i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1godz. Ciasto będzie luźne, a nawet bardzo luźne. Po tym czasie formować 8 bułek i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem i posypać sezamem i/lub siemieniem lnianym. Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 30min. Piec w 180st ok 20min.
zrobię tylko mąkę pszenną zamienię mąkę pełnoziarnistą.Przepis wydaje się łatwy,zobaczymy jak wyjdzie w praktyce :)
OdpowiedzUsuń