2 listopada 2015

Bułki pszenne

Nieczynne sklepy w niedzielę zmobilizowały mnie do upieczenia bułek, co by zachwycić podniebienie mojego Połówka :) Przepis pochodzi ze strony Kasi. Przyznam jednak szczerze, że robiłam już lepsze bułki... :) Jednak świeże pieczywo z rana jest zawsze przepyszne, tak więc... polecam :) 

Potrzebujemy (8szt.):
- 270ml ciepłej wody, 
- 80ml mleka, 
- 3 łyżki oliwy z oliwek, 
- 480g mąki pszennej, 
- 15g cukru, 
- 1 łyżeczka soli, 
- 1op suchych drożdży,
dodatkowo:
- mleko, 
- sezam, 
- siemię lniane.

Wszystkie składniki umieścić w maszynie i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1godz. Ciasto będzie luźne, a nawet bardzo luźne. Po tym czasie formować 8 bułek i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem i posypać sezamem i/lub siemieniem lnianym. Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 30min. Piec w 180st ok 20min.   


1 komentarz:

  1. zrobię tylko mąkę pszenną zamienię mąkę pełnoziarnistą.Przepis wydaje się łatwy,zobaczymy jak wyjdzie w praktyce :)

    OdpowiedzUsuń