18 listopada 2015

Pomidorowa!

Niedzielny rosół, by się nie przejadł trzeba czasem zaczarować i zrobić inną zupę :) Idąc hitem ostatnich tygodni ja z mojego rosołu zrobiłam pomidorową. Marząc już od paru tygodni o krokietach, jako dodatek do zupy były właśnie one. A przepis na krokiety znajdziecie tutaj! :) 
Kto nie słyszał zapraszam do przesłuchania -> POMIDOROWA :)

Potrzebujemy: 
- rosół z niedzieli, 
- ok. 1l wody, 
- 500g przecieru pomidorowego (u mnie Pudliszki), 
- sól, 
- pieprz,
- zioła prowansalskie, 
- 2 łyżki śmietany, 
- 1 łyżka wody, 
- 1 łyżka mąki,  

Do rosołu dodać ok 1l wody (jeśli macie dużo rosołu to tego nie robicie). Dodać przecier pomidorowy i chwile podgotować. Doprawić solą, pieprzem, dodać zioła prowansalskie i znów chwilkę podgotować. Do garnuszka wlać 2 łyżki śmietany, 1 łyżkę wody i rozmieszać. Dodać 1 łyżkę mąki i dobrze wymieszać, by nie było grudek! Chochelką wlać trochę zupy do śmietany, rozmieszać i powoli wlać do całości zupy. I już ;)
A jutro.... jutro znowu będzie pomidorowa zrobiona z rosołu z wczoraj :D Smacznego! :)   


2 komentarze:

  1. O tak,po niedzielnym rosole powstaje najlepsza pomidorowa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tam lubię taką pomidorową:)

    OdpowiedzUsuń