Na różnych blogach kulinarnych można znaleźć ciasto zwane magicznym. Niby trójwarstwowe a wykonane z jednej masy. Dość proste w wykonaniu i szybkie. Należy jednak pamiętać o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, inaczej masa nam się rozwarstwi. Smak - bardzo dobry, no i mało kto chce uwierzyć, że to ciasto z jednej masy ;) Moja mama stwierdziła, że piekłam lepsze ciasta... ;) Jednak to pewnie dlatego, że to smakuje... budyniowo, a ona za takimi nie przepada :) Spróbujcie i sami oceńcie ;) Ja polecam :)
Potrzebujemy (tortownica 20-23cm):
- 4 jajka,
- 150g cukru,
- 125g rozpuszczonego i ostudzonego masła,
- 120g mąki pszennej,
- 500ml mleka,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- szczypta soli,
do podania:
- cukier puder,
- owoce.
Formę (u mnie metalową) natłuścić masłem i obsypać delikatnie bułką tartą.
Białka oddzielić od żółtek. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę i odstawić. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na jasną masę. Nie przestając ucierać dodać rozpuszczone, wystudzone masło, następnie ekstrakt z wanilii i stopniowo wsypać mąkę. Powoli wlać mleko. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Przelać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 165st przez min 40min. Zwiększać tylko czas pieczenia (nawet do 70min).
budyniowo? ja tam takie lubię :)
OdpowiedzUsuńRozpuszczone mleko?czy to ma byc mleko w proszku?
OdpowiedzUsuńOjej przepraszam to chodzi o maslo :) 2 razy podchodze do tego przepisu i 2 razy czytam mleko
OdpowiedzUsuńJuż myślałam, że ja coś pomyliłam, ale nie :) Jest dobrze :)
OdpowiedzUsuń