20 listopada 2015

Smak dzieciństwa: kule śląskie

Pamiętam jak mama szykowała kule śląskie i podawała je tylko omaszczone masłem. Pycha! :) Mając mięso z rosołu zrobiłam na obiad kule, według przepisu mojej Mamy :) Były przepyszne! :) 

Potrzebujemy (10szt):
- 6 średnich ziemniaków, 
- mięso z rosołu, 
- 2 jajka, 
- mąka ziemniaczana, 
- sól, 
- pieprz, 
- masło.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ubić (ale nie ugniatać - przyklepywać, można je widelcem spulchnić) i pozostawić do wystudzenia. 
Mięso z rosołu zemleć w maszynce do mięsa. Dodać 1 jajko, sól, pieprz i wymieszać. 
Wystudzone ziemniaki podzielić w garnku tak, by 1/4 powierzchni została wolna. W tą część wsypać mąkę ziemniaczaną, wbić 1 jajko i dodać sól. Dobrze wymieszać. 
Uformować z ziemniaków (ok. garści) płaski placek grubości ok. 0,5cm, nałożyć farsz z mięsa, zamknąć i uformować kulę. Gotowe układać na blacie posypanym mąką pszenną.
Gotować w nieosolonej wodzie ok 8-10min. Podawać polane rozpuszczonym masłem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz