Pamiętam jak mama szykowała kule śląskie i podawała je tylko omaszczone masłem. Pycha! :) Mając mięso z rosołu zrobiłam na obiad kule, według przepisu mojej Mamy :) Były przepyszne! :)
Potrzebujemy (10szt):
- 6 średnich ziemniaków,
- mięso z rosołu,
- 2 jajka,
- mąka ziemniaczana,
- sól,
- pieprz,
- masło.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ubić (ale nie ugniatać - przyklepywać, można je widelcem spulchnić) i pozostawić do wystudzenia.
Mięso z rosołu zemleć w maszynce do mięsa. Dodać 1 jajko, sól, pieprz i wymieszać.
Wystudzone ziemniaki podzielić w garnku tak, by 1/4 powierzchni została wolna. W tą część wsypać mąkę ziemniaczaną, wbić 1 jajko i dodać sól. Dobrze wymieszać.
Uformować z ziemniaków (ok. garści) płaski placek grubości ok. 0,5cm, nałożyć farsz z mięsa, zamknąć i uformować kulę. Gotowe układać na blacie posypanym mąką pszenną.
Gotować w nieosolonej wodzie ok 8-10min. Podawać polane rozpuszczonym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz