Potrzebujemy:
kapusta gotowana:
- 0,5kg kapusty kiszonej - najlepiej z beczki,
- 4 liście laurowe,
- 1 łyżeczkę ziela angielskiego,
- 1 łyżeczkę pieprzu ziarnistego,
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżkę masła do zasmażki,
- 2 łyżki mąki,
- kawałek wędzonego boczku (100g),
schabowy (4 osoby):
- 40dag schabu bez kości,
- mąka,
- 1 jajko,
- zioła prowansalskie,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz.
- 4 liście laurowe,
- 1 łyżeczkę ziela angielskiego,
- 1 łyżeczkę pieprzu ziarnistego,
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżkę masła do zasmażki,
- 2 łyżki mąki,
- kawałek wędzonego boczku (100g),
schabowy (4 osoby):
- 40dag schabu bez kości,
- mąka,
- 1 jajko,
- zioła prowansalskie,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz.
Kapustę zalać wodą, jeśli jest bardzo kwaśna to pogotować ok. 10 minut, odlać wodę, zalać nową, dodać wszystkie składniki (+2 łyżki masła) prócz masła i mąki na zasmażkę. Gotować ok. godziny, dolewać wody jeśli zbyt dużo wyparuje.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażać do czasu aż lekko się zarumieni. Chochlą nalać wody z kapusty, wlać na patelnię z mąką i szybko mieszać drewnianą łyżką. Wlać do kapusty. Wymieszać i podgotować jeszcze ok. 2 minut.
Mięso oczyścić i po porcjować na grubość ok. 1,5cm. Rozbić tłuczkiem najlepiej przez folie na grubość ok. 0,5cm. Oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć trzy płaskie talerze. Do pierwszego nasypać mąkę. W drugim rozbełtać jajko z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do trzeciego nasypać bułki tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło klarowane lub olej). Mięso obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Położyć na rozgrzanej patelni i smażyć ok. 5 minut z każdej strony (aż będą rumiane i miękkie - sprawdzić wbijając widelec).
Podawać z ziemniaczkami posypanymi zieleniną.
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażać do czasu aż lekko się zarumieni. Chochlą nalać wody z kapusty, wlać na patelnię z mąką i szybko mieszać drewnianą łyżką. Wlać do kapusty. Wymieszać i podgotować jeszcze ok. 2 minut.
Mięso oczyścić i po porcjować na grubość ok. 1,5cm. Rozbić tłuczkiem najlepiej przez folie na grubość ok. 0,5cm. Oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć trzy płaskie talerze. Do pierwszego nasypać mąkę. W drugim rozbełtać jajko z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do trzeciego nasypać bułki tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło klarowane lub olej). Mięso obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Położyć na rozgrzanej patelni i smażyć ok. 5 minut z każdej strony (aż będą rumiane i miękkie - sprawdzić wbijając widelec).
Podawać z ziemniaczkami posypanymi zieleniną.
dawno takiego obiadu nie jadłam,pychota :)
OdpowiedzUsuń