23 listopada 2015

Smak dzieciństwa: schabowy z kapustą

Tradycyjny niedzielny obiad: schabowy z kapustą. I rosół ;) Smaki dzieciństwa... :) Kapusta i schabowy według mojej Mamy :) Polecam, przepyszne :) 

Potrzebujemy:
kapusta gotowana:
- 0,5kg kapusty kiszonej - najlepiej z beczki, 
- 4 liście laurowe, 
- 1 łyżeczkę ziela angielskiego, 
- 1 łyżeczkę pieprzu ziarnistego, 
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżkę masła do zasmażki, 
- 2 łyżki mąki,
- kawałek wędzonego boczku (100g), 
schabowy (4 osoby):
- 40dag schabu bez kości,
- mąka,
- 1 jajko, 
- zioła prowansalskie, 
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz. 

Kapustę zalać wodą, jeśli jest bardzo kwaśna to pogotować ok. 10 minut, odlać wodę, zalać nową, dodać wszystkie składniki (+2 łyżki masła) prócz masła i mąki na zasmażkę. Gotować ok. godziny, dolewać wody jeśli zbyt dużo wyparuje. 
Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i podsmażać do czasu aż lekko się zarumieni. Chochlą nalać wody z kapusty, wlać na patelnię z mąką i szybko mieszać drewnianą łyżką. Wlać do kapusty. Wymieszać i podgotować jeszcze ok. 2 minut. 
Mięso oczyścić i po porcjować na grubość ok. 1,5cm. Rozbić tłuczkiem najlepiej przez folie na grubość ok. 0,5cm. Oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć trzy płaskie talerze. Do pierwszego nasypać mąkę. W drugim rozbełtać jajko z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do trzeciego nasypać bułki tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło klarowane lub olej). Mięso obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Położyć na rozgrzanej patelni i smażyć ok. 5 minut z każdej strony (aż będą rumiane i miękkie - sprawdzić wbijając widelec). 
Podawać z ziemniaczkami posypanymi zieleniną. 


1 komentarz: